Trondheims vær, til glede og besvær

I Trondheim er klimaet preget av å være fuktig og mildt. Grunnen til dette er at byen ligger i utkanten av vestavindsbeltet.

Vestavindsbeltet har i Norge stor betydning for klimaet langs kysten. Enkelt fortalt kan man si at varm luft som kommer fra de subtropiske områdene, møter de kalde luftstrømmene fra polarområdene. Den varme luften blir presset opp, og blir fraktet av vestavindsbeltet. Dette er fuktig lavtrykk som går inn mot norskekysten der den treffer de høye fjellene. Her blir den til kald luft som vi igjen kjenner som regn. Dette gjør at Trondheim er en veldig varierende by når det kommer til klima. Den ene dagen kan det regne, og den andre dagen ikke. Men vestavindsbeltet tar også med seg varm luft, som gjør at Trondheim er en forholdsvis mild by.

På vinteren preges byen av at luften utenfor kysten blir varmet opp av Golfstrømmen. Dette fører dermed til at vinteren i Trondheim er mild, men har mye nedbør. Denne nedbøren gjøres ofte om til snø, men når vintrene er ekstra milde, blir nedbøren bare til regn og sludd.

Det er målt en gjennomsnittlig nedbør på 892 mm, og dette er målt i årene mellom 1961–90. Det er mest nedbør på høsten. Nedbørsrekorden er per i dag målt til å være 78 mm en septemberdag i 1978. I løpet av ett år regner det normalt litt over 200 dager. Om vinteren snør det mellom 70 og 100 dager, og i sentrum smelter snøen ofte med en gang, så gummistøvler er en grei investering når du skal farte rundt i byen. Trondheim er en by som er mye overskyet, men som alle andre steder skinner sola også litt her.

Regn i Trondheim

Fakta om Trondheims regn

  • Det regner ca. 200 dager i året
  • 78 mm regn er rekorden, og den ble satt i 1978
  • Trondheim har mye regn på grunn av vestavindsbeltet
  • Gjennomsnittlig nedbør i løpet av året er 892mm

Så: Ta med deg paraply, regnfrakk og noen vanntette sko neste gang du skal dra til byen som er mer kjent for menn med bart enn for fint vær.