Netthandel i Norge

Netthandel er kanskje noe som mange ikke tenker mye over. Det er jo egentlig bare en enkel måte å handle på, er det ikke? Det som er sannheten, er at netthandel påvirker et land ganske mye, og ikke alltid på en positiv måte. Det er mange diskusjoner innen politikken om hva som kan gjøres for å endre dette.

 

Påvirkning av arbeidsplasser

paddaEn av de store diskusjonene rundt netthandel er rett og slett det at det koster tusenvis av arbeidsplasser i Norge. Det er jo for eksempel ingen som kan jobbe i en fysisk butikk hvis flere og flere velger å handle på nett. Det er klart det er enklere å handle på nett enn å måtte dra i butikken, men det er ikke bare en side av denne saken. Ikke nok med at arbeidsplassene blir påvirket av den enorme veksten rundt netthandel, men det er også slik at staten går milliarder i underskudd på grunn av tapte inntekter.

 

Avgifter

Det har flere ganger blitt foreslått å endre på prisene rundt avgiftene som følger med det å handle på nett. Det er per i dag slik at det tilkommer en avgift når man handler for over 350 kroner fra utlandet og importerer noe til Norge. Det politiske partiet Venstre har foreslått å endre denne avgiften til 500 kroner. Dette ble ikke så godt mottatt, og grensen står fortsatt på den samme i dag. Avgiften regnes ut ved å ta 25 prosent av verdien på det som bestilles. Dette er merverdiavgiften som kjøperen må betale når han eller hun henter ut pakken på posten. Mer om dette kan du lese i denne artikkelen fra Dagens Næringsliv:

Ap vil gjøre det dyrere å netthandle varer på under 350 kroner fra utlandet.